woensdag 23 juli 2008

Ding 11

Wiki's en hoe bibliotheken ze toe kunnen passen.
Een wiki is een website waarop je samen met andere gebruikers kunt werken aan een document of een website. Het enige voorbeeld van een wiki dat ik kende voor deze cursus was (natuurlijk) Wikipedia. Waar ik wel geregeld op kijk voor informatie maar waar ik nog nooit iets in bewerkt heb.
Goed dmv een paar knoppen kan iedereen (soms is het nodig dat je ingelogd bent, soms wordt gewoon het IP-adres van je pc genoteerd) informatie bewerken via een wiki. Wanneer je de informatie wilt gaan bewerken verandert de site in een document zodat je, zonder dat je verstand hebt van programmeren of het bouwen van een website, informatie kunt toevoegen (of verwijderen).
Kan super handig zijn volgens mij. Kan heel veel vormen van overleg vervangen (wat een tijd en gereis zal dat besparen). Je kunt zo ook veel meer mensen bereiken en dingen afstemmen of informatie uitwisselen.
In de bibliotheek zou je een wiki heel goed kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld beschikbaar stellen van plaatselijke informatie, eigen verenigingen en organisaties op verschillende terreinen kunnen hier hun eigen informatie aan toevoegen en bewerken. Misschien ook goed te gebruiken in de plaatselijke Infomatie punten.
Een wiki zou ook een uitkomst kunnen zijn voor leeskringen.
Misschien kan een wiki ook iets betekenen voor de bibliotheek in de vorm van een soort klantenforum, zodat wij snel kunnen peilen hoe klanten over bepaalde dingen denken tav de bibliotheek of wat hun wensen zijn.
Voor collega's ook heel nuttig om allerlei zaken op elkaar af te kunnen stemmen en ook weer zou een wiki kunnen dienen voor het uitwisselen van onderlinge informatie.

1 opmerking:

Obdigi zei

Hoi digiland, Wat veel onderwerpen voor een wiki heb je opgesomd! Bij bibliotheken die er al mee begonnen zijn, bv. Deventer, blijkt het toch best lastig om publiek of verenigingen te motiveren om mee te doen. Ben benieuwd of je in die richting ook suggesties hebt, hoe je dat kan aanpakken?